Orättvis fördelning?

Vi är väldigt lyckligt lottade i Sverige när det gäller tillgång på vatten. Vi har rent vatten i kranen som väldigt sällan innehåller skadliga halter av olika ämnen eller sjukdomsspridande organismer. Det är en lyx och tänker man efter så känns det oerhört onödigt att vi använder samma rena vatten för att spola toan med. 

Vi använder i snitt 200 liter vatten per person och dag i Sverige.
70 liter- personlig hygien
80 liter- toalett och disk
30 liter- tvätt
10 liter- städning
10 liter- mat och dryck

Detta låter som rätt mycket men om man dessutom skulle räkna in allt annat vatten, sk virtuellt vatten, så blir det väldigt mycket mer. Allt vatten som går åt för att producera vår mat, våra kläder, möbler osv. Detta vatten är ofta dessutom inte från vårat vattenrika land. Då kan man fundera på om det är vettigt att köpa mat, kläder, möbler producerade i länder där det idag är vatten och/eller matbrist. Resurserna borde kunna fördelas rättvisare så att de som törstar och svälter får det bättre istället för att vi "köper upp" deras resurser genom överkonsumtion.

Kommentarer
Postat av: Julia

Så sant så. Tack för påminnelsen, argumentet att 'vi har ju faktiskt vatten i Sverige, vi kan allt slösa' är alltför vanlig...

2012-02-29 @ 16:20:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0