Orättvis fördelning?

Vi är väldigt lyckligt lottade i Sverige när det gäller tillgång på vatten. Vi har rent vatten i kranen som väldigt sällan innehåller skadliga halter av olika ämnen eller sjukdomsspridande organismer. Det är en lyx och tänker man efter så känns det oerhört onödigt att vi använder samma rena vatten för att spola toan med. 

Vi använder i snitt 200 liter vatten per person och dag i Sverige.
70 liter- personlig hygien
80 liter- toalett och disk
30 liter- tvätt
10 liter- städning
10 liter- mat och dryck

Detta låter som rätt mycket men om man dessutom skulle räkna in allt annat vatten, sk virtuellt vatten, så blir det väldigt mycket mer. Allt vatten som går åt för att producera vår mat, våra kläder, möbler osv. Detta vatten är ofta dessutom inte från vårat vattenrika land. Då kan man fundera på om det är vettigt att köpa mat, kläder, möbler producerade i länder där det idag är vatten och/eller matbrist. Resurserna borde kunna fördelas rättvisare så att de som törstar och svälter får det bättre istället för att vi "köper upp" deras resurser genom överkonsumtion.

Med skorna på

Nu har mina fötter länge varit instängda i ett par skor. De vill ut, ut och luftas. Känna. Varmt. Kallt. Spetsigt. Runt. Hårt. Mjukt. Vått. Torrt. Jord. Asfalt. Gräs. Sommar. Vår. I helgen fick de iallafall gå på västkust mark. Det är fint det, även instängda i ett par skor.


Gläntan

En dikt från mammas dagbokDet öppnar sig alltid en glänta,
om skogen står aldrig så mörk.
Där dofta små stjärniga blommor
där niger en vitstammig björk.

Så är det med oss och vår levnad:
bäst sorgen slår black om vår häl
står glädjen och ler vid vår sida
och solen drar in i vår själ.
- Helmer Grundström

<3 <3 <3

Till alla hjärtan idag!I mitt hjärta!

RSS 2.0