Sammanställning av undersökning 1

Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med hur många som slöt upp till denna viktiga undersökning. Termobyxa/Täckbyxa och snowracer/bob. Jag kände att, just nu, var det lite roligare att undersöka detta istället för att undersöka vattenkvaliteten i Mälaren. Jag har lagt in era svar i två Sverigekartor. Här kommer min uppsats:

Inledning: Två vintriga ord har dykt upp lite då och då under senaste veckorna. Vissa säger termobyxa medan vissa säger täckbyxa. En del säger snowracer och andra bob.

Syfte: Undersöka den geografiska gränsen för var man säger vad.

Bakgrund: Termobyxa/täckbyxa har man oftast på sig vintertid. Den har flera funktioner, dels att hålla användaren varm och dels att skydda mot fukt. Den finns i alla möjliga färger och former, t.ex. gul med hängslen (figur 1).

File:SALOPETTE.jpg

Snowracer/bob är ett färdmedel skulle man kunna säga. Saknar motor och funkar därför bäst i nedförsbackar, där det finns snö (figur 2).

Figur 2. Snowracer/bob (jag tyckte det var väldigt roligt att bilden hade namnet Rattikelka. Rattkälke helt enkelt, det är ju det det är. Nytt ord?) 

Metod: Helt enkelt att ställa frågan på bloggen och invänta svar från deltagarna.

Resultat: Det syns väldigt tydligt att det finns en geografisk gräns för både termobyxa/täckbyxa och snowracer/bob. Antal deltagande var 14 stycken. De flesta från skellefte/ume-traken eller stenungsund/göteborg.
 


Diskussion: För att kunna dra en riktig gräns behövs fler deltagande, speciellt från trakterna i svealand. Stockholmaren som svarade på frågan (hon ville vara anonym i kommentarfältet) följde inte riktigt mönstret då hon svarade snowracer och täckbyxa. Annars svarade alla antingen snowracer/termobyxa eller bob/täckbyxa. Under undersökningen framkom även ord som snöracer (Växjö) och skidbyxa (Gränna). Jag blev väldigt förvånad att pappa Kjell sa bob och täckbyxa. Jag trodde inte att jag hade hört dessa ord innan jag träffade David och hans norrländska kompisar vilket borde tyda på att mamma har haft störst inflytande på mig inom detta område (eller alla andra från västkusten som valde termobyxa och snowracer).

Slutsats: Norr om Karlstad och Stockholm är det bob och täckbyxa som gäller medan söderut snowracer och termobyxa. Gränsen för täckbyxa/termobyxa kan gå någonstans i stockholm eftersom denna deltagare var kluven vid svaret.

Någon opponent på detta? Eller kommentarer?

Tacktal: Jag vill tacka alla som har ställt upp i denna undersökning. Tack för givande svar och för att ni tog er tid att föra mitt arbete vidare. Jag hoppas att ni finner resultaten intressanta. Ni är närsomhelst välkomna på fika som ersättning för ert fina arbete!


Gör om, gör rätt!

Finns det något tristare än att behöva göra om något som man lagt ner massa tid på. Som när man har skrivit ett långt mail men när man ska skicka det så försvinner det. Eller när man nästan stickat en hel raggsocka och måste ta upp. Eller när man måste flytta om i hela exjobbet...

Gör om, gör rätt. Det är bara usch fy!

Resultaten av undersökningen kommer när jag får tid och kan göra allt rätt på en gång! Jag behöver fler svar från södra svealand/norra götaland!

Vad säger ni?

Jag vill göra en lite undersökning. Ni är inte så många som följer min blogg men förhoppningsvis är ni lite utspridda över landet. Jag undrar:

Termobyxor eller täckbyxor?

Snowracer eller bob?


Proteinhysteri

Nu har jag och Helena undersökt detta med proteiner. Som vegetarian får jag ofta höra hur jag gör för att få i mig tillräckligt med proteiner när jag inte äter kött. Nu har vi undersökt saken och kommit fram till att det inte är någon risk för brist här inte. En vegetarian bör få i sig 0,8 g protein/kg kroppsvikt (köttätare, eller animaliska-produkter-ätare bör få i sig minst 0,5 g protein/kg kroppsvikt). Siffor säger ju absolut ingenting förutom att det är roligt att få räkna lite. Okej, 0,8 g/kg, alltså skulle en 70 kilos person behöva 56 gram protein/dag (i vegetabiliska proteiner). Här är min mat än så länge i proteiner:

Gröt- 12 g
Mjölk till gröten- 3,5 g
Pasta- 12 g
Bönmix- 22 g
Pastasås- 4,5 g
(Tre tuggummin- 0,6 g)

Summa 54 g och klockan är bara 2.

Inga problem. Då är ändå rekommendationen högt satt för att inkludera alla typer av människor. Elitidrottare kan behöva äta mer, men det är ju inga problem ändå...

Lite kuriosa:
Kikärter innehåller mer protein än torsk
Ost mer än nötkött
100 gram qunioa + ett ägg ger lika mycket protein som en 100 köttbit

Skojsigt. Undrar hur mycket protein det finns i popcorn?

Ingenjör injengör

Jag lär mig aldrig. Jag måste alltid tänka och testa när jag ska skriva ordet ingenjör. Jag är nog inte redo än...

För egen maskin

Har tillbringat några dagar i Sälen och åkt längd/skrivit exjobb. En himla bra blandning vill jag påstå! 

En dag gick vi på tur och det var väldigt najs. Jag älskar känslan av att ta mig fram på skidor. Man känner att kroppen jobbar och samtidigt får man frisk luft, natur och fina vyer. Solen sken i några minuter och det var bara att njuta av den korta studen. Skidturer och fjällvandringar får mig så lugn i sinne, kropp och själ. I like! Min maskin den funkade bra. Kanske blir det ett vasalopp ändå...


Busschafför med glatt humör

Idag blev busschaffören så glad när hon plockade upp mig utanför vattenverket. Det var första gången någon stod där när hon körde. Varsågod, det bjuder jag på!

Partypoppers

Snackisen på nyår var varför partypoppers inte har någon åldersgräns. Det står tydligt på partypoppers- "ingen åldergräns". Jag skulle ju vilja påstå att en partypopper är lite farligare än en legobit, eller alla andra leksaker som ej är lämpliga för barn under tre år. Detta diskuterades under kvällen. Vi skickade sms till 118100 men de hade inget bra förslag. Morgonen efter hittade jag förpackningen som partypoppersarna låg i. "Ej lämplig för barn under 8 år". Då är frågan är det förpackningen som ej är lämplig eller är det själva smällarna?


Gott nyår. Gott nytt år.

Då var det 2011. Jag har gjort ett schema för mitt nya nyårslöfte. Varannan vecka ska jag gå igenom mina papper i mitt fack här hemma. Bockas inte rutan i schemat för måste jag diska all disk i 3 dagar (lyckliga David). Ordning och reda. Så skall det va.

Nyårsafton blev superduperbra. Vi startade med utomhusaktiviteter mitt på dagen, när solen fortfarande lyste upp 2010. Pulkaåkning, potatisletning med strut, snöfotboll m.m. Det började som en 5-kamp som fortsatte under hela kvällen med olika grenar.
Bågskytte

Middagen var fantastisk! Våra kära matintresserade gäster Ylva och Nico stod för menyn. Blåmusseltortellini med vinsås till förrätt, Rytterstaanka stoppad med massa godsaker med ugnsbakad potatis och pumpa till. Till det en smarrig grönkålssallad med valnötter och äpplen. Smarrigt värre. Ryttersta är gården som Ylva är ifrån. Ankorna nackades två dagar tidigare. Menyn bestod bara av säsongsbetonade grönsaker, miljömedvetna val av råvaror. Så som det ska vara och det smakade ljuvligt i munnen och i samvetet. Jag vill ha en anka när jag blir stor. Ylva förgyllde kvällen med historier om hur mamma-anka väljer ut en bra raksträcka där ute på landet för att lära sina adepter att flyga, och hur de bär sig åt för att få ur sniglarna från sitt skal, och hur de retar mannen på gården med att alltid följa efter och störa i hans arbete. Charmiga varelser. Till efterrätt åt vi cheescake med passionsfrukt. Mmm! Gott gott


Huvudrätten

Slutsats: En fin nyårsafton med god mat och ännu viktare trevligt och härligt sällskap.

Gott nytt år mina vänner!!


RSS 2.0