Dagens miljötips 2

Här kommer den. Jag ser min chans att informera hela världen på min lilla blogg om en hemsk miljöbov. Dagens miljötips (eller tips känns lite fel i detta sammanhanget) handlar om tigerräkan, jätteräkan, scampin, gambas och allt vad de kan heta. Det finns ingenting som är bra med jätteräkan.

För att kunna odla jätteräkor krävs ganska speciella förhållanden. Därför skövlas massor med mangroveskog, oftast i Sydostasien. Mangroveskogen växer i vattnet mellan land och hav. Där finns skydd för småfisk och skaldjur och skyddar landet mot översvämningar, vind, vågor och erosion. För befolkningen är fisket i mangroveskogen en viktig inkomstkälla. 50% av världens mangroveskogar har blivit förstörda och räkodlingar är en av de främsta orsakerna.

Genom att odla jätteräkor förstör man dessa viktiga ekosystem. Det går åt mängder med kemikalier och antibiotika och människorna som använder sig av skogen kan inte längre få fisk eller ved som de brukar. Allt för att vi i rika delen av världen ska kunna äta goda (?) jätteräkor för billigt pris.

Det är oerhört enkelt att undvika att äta tigerräkor. Be om att byta ut räkbiten i sushin och köp ingen mat med jätteräkor. Lätt som en plätt! Ät musslor istället!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0