Miljötips: Att välja smart

Det finns små saker som man kan göra som är bättre för miljön och faktiskt nästan alltid även bättre för en själv. Några små exempel:

- Välj cykel före bil
- Välj tåg före bil och flyg
- Välj ekologiskt
- Välj grönsaker med lång hållbarhet istället för sånt som snabbt blir dåligt
- Ät mindre kött, mer linser och bönor
- Välj second hand istället för nytt
- Konsumera mindre och välj produkt efter kvalitet istället för pris
- Ta på en extra tröja istället för att höja värmen i bostaden
-....

Jag tror att om man vill ha ett mer hållbart samhälle måste man börja med sig själv. Vi måste börja med att bli medvetna vid våran egen miljöpåverkan och några saker som vi kan styra över är hur vi reser, vad vi köper och vår energiförbrukning. Jag tror att vi måste börja prioritera sjysst producerad mat istället för en ny tröja inför helgens fest. Att inse att den senaste modellen tv, mobil eller det senaste modet på kläder inte gör oss lyckligare.


Fågel- och ordskådning


Resultat av undersökning

Den där fina undersökningen jag gjorde för ett tag sen, om kex och kex. Pannkakor, plättar, tjockpannkaka, ugnspannkaka, småplättar. Den var inte så rolig att sammanställa. Det blev inga nya vetenskapliga resultat som kunde ändra världsuppfattningen. 

Det som slog mig var att min tvärsäkra inställning till att kex borde uttalas tjex bara delades med västkustbor samt värmlänningar (vilket verkligen inte är så "bara"). Efter lite efterforskningar har jag förstått att kex är ett lånat ord av engelskan cake. Därför säger nu en hel del kex med hårt k. Att säga kex med tj-ljud är istället ett sätt att "försvenska" låneordet, precis som vi gjort med kemi t.ex.
Pannkaksundersökningen var också rätt tydlig och väntad. Norrlännningar (allt över umeå i detta fall) säger småplättar, plättar och pannkaka och vi söderut säger plättar, pannkakor, tjock-/ugnspannkaka. Det förekommer dock några förvirrade sörlänningar som inte följer mönstret. Det är väl ändå rätt så charmigt!

Takdropp

Åh, vad det är härligt när solen kommer fram och värmer så det börjar droppa! Takdropp, det är fint det!

RSS 2.0